Индипендънт: Забравете Индия, кол центровете се преместиха в България

Под заглавие „Забравете Индия, кол центровете се преместиха в България“ лондонският вестник „Индипендънт“ обобщава, че британските компании изнасят дейността си все по-близо до Великобритания.

Британските компании Thomas Cook, eBay, Sky, Seatwave и Zumba Fitness са изнесли някои аспекти от потребителските си услугите в България, посочва изданието.

Според публикацията тази тенденция навежда на мисълта, че Индия може тихомълком да изгуби в крайна сметка короната си на световна столица на кол центровете.

Фирмата на британския бизнесмен Джонатан Гладуиш е една от няколкото, занимаващи се с аутсорсинг, които привличат компании в София. По думите му през 2008 година, когато той се е установил в София, България е била неразработена територия и на практика без изнесени услуги на компании.

„Всичко се промени. През този период аз разбрах колко добре образовани са младите хора тук – около 93 процента от персонала ми са висшисти или надграждащи висшето си образование, които искат да работят за мен две, три или дори четири години, преди да продължат напред“, посочва Джонатан Гладуиш.

Той спестява 30-40 процента, премествайки дейността си в Източна Европа. Гладуиш сравнява ситуацията в България със ситуацията във Великобритания, където на работата в кол център често се гледа като на „временна мярка“ за висшистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *