Индия за първи път ще бъде единен пазар

Повече от шест десетилетия след обявяването на независимост, Индия вече разполага с единен вътрешен пазар предвид факта, че в икономиката на страната съществува различно данъчно облагане върху търговията.

Вероятно това ще се промени, имайки предвид позицията на най-големия противник на данъчното облагане върху продажбите – Нарендра Моди, министър-председател, встъпил в длъжност през месец май. След като в продължение на последните 12 години на чело на щата Гуджарат, Моди отхвърля данъка върху стоките и услугите, сега той обединява своята партия около идеята и планира въвеждането й през следващите осем месеца.

Според National Council of Applied Economic Research, базиран в Ню Делхи, успех би бил постигнат от една страна със замяната на всички данъци, които повишават стимулите за корупция и от друга, с насърчаването на растежа на икономиката с поне 1,7%. Моди, който смяташе, че конфискуването е приемлива мярка, сега се нуждае от приходи, за да се справи с правителствения дефицит.

Това е най-лесната и същевременно важна реформа, която правителството трябва да направи, коментира Судир Капдия, управляващ партньор в „Ърнст и Янг“, Индия.

Съществуват огромни загуби в текущата система. Нужна е реформа, след която бизнесът най-накрая да има предвидимостта да взема решения, с които да работи за реализирането на печалба.

Министър-председателят Моди е изправен пред дилемата как да увеличи приходите, като запази нивото на фискалния дефицит до границата от 4,1% от БВП до края на фискалната година (или до месец март 2015-а година). Слабото преваляване и растящите цените на петрола заплашват от повишаване цената на субсидирането, което нарасна с цели пет пъти за последното десетилетие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *