Индия изненада пазарите и анализаторите

Бернанке също така обяви, че поскъпването на петрола ще доведе до засилване на инфлационните очаквания в средносрочен план, но това явление ще бъде временно и през втората половина на тази година потребителските цени ще се стабилизират и инфлацията ще се върне под целевата граница от 2%, движейки се в рейдж от 1.4-1.8%.
Пазарите реагираха на прогнозата за слаб растеж и Dow вече пада с 0.32%, до 12 963 пункта, Nasdaq губи 0.41%, до 2 975 пункта, а S&P 500 е надолу с 0.35%, до 1 367 пункта.
Изненадващото бягство от риск повдигна американските пари. Еврото отстъпва с 0.79%, до 1.3355 долара, а доларовият индекс на Nasdaq вече се качва с 0.36%, до 78.51.
Слабите дългосрочни инфлационни очаквания потопиха златото, което поевтинява с 1.11%, до 1 767 долара за тройунция. Цената на на петролните фючърси на сорт WTI пада с 0.21%, до 106.33 долара за барел с доставка през април.
След като вчера затвори над психологическата граница от 13 000 пункта за първи път от 2008 г. насам, индексът на сините чипове в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average е на път да затвърди постижението си. Ако завърши седмицата над това ниво DJIA ще даде на инвеститорите ясен сигнал, че кризата е приключила и е време за ново рали.
Днес поне изглежда, че акциите са без конкуренция. В Европа ЕЦБ раздаде на банките 529.5 млрд. евро при 1% лихва. След това еврото рязко отстъпи, но това е временна реакция на отработване на новината и прибиране на печалби.
Натискът върху единната валута ще се задържи още известно време, но въпросният половин трилион трябва да бъде инвестиран, а фондовият пазар предлага отлични възможности за това, с оглед на дълговите проблеми на много страни в еврозоната.
Апетитът за риск пък ще доведе до отстъпление на долара в качеството му не резервна валута, така че негативният ефект от своеобразното количествено улеснение предложено от ЕЦБ ще бъде минимален.
Преди началото на сесията в САЩ пък бяха публикувани коригираните данни за американския брутен вътрешен продукт през последното тримесечие на миналата година. Според тях най-голямата икономика в света е отбелязала ръст от 3%, което е над очакванията на пазара и е най-високият темп на растеж от второто тримесечие на 2010 г.
Индексът на Фед за бизнес активността в региона на Чикаго през февруари, публикуван малко след началото на сесията, отчете ръст до 64 пункта, при прогнози за повишение с 1.4 пункта от януари, до 61.6 пункта.
На този фон DJIA расте с 0.21%, до 13 032 пункта, широкият фондов индикатор S&P 500 е нагоре с 0.28%, до 1 376 пункта, а технологичният Nasdaq покачва с 0.34%, до 2 997 пункта. Това, което ограничава ралито е, че позитивните очаквания за аукциона на ЕЦБ, който изглежда ще бъде последен, бяха отработени през предходните дни.
Междувременно председателят на Фед Бен Бернанке обяви в речта си пред Финансовата комисия на Сената, че вижда смесени сигнали от икономиката на САЩ, като пазарът на труда, който е далеч от нормалното си състояние, показва някои признаци на възстановяване, но за да има истинско подобрение трябва да се повишат потребителското търсене и производството. Изказване, което стресна инвеститорите.
Еврото леко отстъпва с 0.4%, до 1.3403 долара, като в същото време доларовият индекс DXY се качва с 0.23%, до 78.40, благодарение на поевтиняването на йената с 0.28%, до 80.6900 USD/JPY.
Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април поскъпват с 0.18%, до 106.76 долара за барел.
Икономиката на САЩ е нараснала с 3% през последното тримесечие на миналата година, показват ревизираните данни, изнесени преди минути. Увеличението се дължи на комерсиалното строителство, по-големите потребителски покупки и по-малкия внос.
В същото време инфлацията в еврозоната е спаднала до 2.6% през януари на годишна база. На месечна база спрямо предходния месец декември е отчетена дефлация от 0.8%. В Европейския съюз годишната инфлация за януари е 2.9%, което е спад от отчетената през декември 3% инфлация на годишна база. На месечна база има дефлация от -0.6%.
Позитивна новина за пазарите изпрати и Финландия, чийто парламент одобри втория спасителен пакет с финансова помощ за Гърция. Законодателите гласуваха със 111 гласа „За“ и 72 „против“ изпращането на нови € 130 млрд. за закъсалата в дългове държава.
Еврото рязко поевтиня след данните за размера на парите, които ЕЦБ предостави на банките след днешния аукцион. Потъването е с 0.23% зо $ 1.3432, при положение, че през деня имаше котировки и на $ 1.3486.
Еврото набираше скорост през последните дни заради очакването на LTRO 2. Резултатът от него надхвърли с малко прогнозите на анализаторите, но едва ли това е причината за оттеглянето от обединената валута.
Европейските акции стартират деня предимно на положителна територия. Инвеститорите се вълнуват заради аукциона на ЕЦБ по предоставяне на 3-годишни заеми при 1% лихва на банки от еврозоната, които желаят да се възползват от процедурата, за да реструктурират задълженията си. Очаква се тази програма да е последната, така че интересът най-вероятно ще бъде голям и нищо чудно да достигне € 600 млрд.
FTSE 100 INDEX пада с 0.9% до 5 923 пункта.  DAX INDEX расте с 0.41% до 6 915 пункта. CAC 40 INDEX се покачва с 0.65% до 3 476 пункта.
Преди минути излязоха данни за заетостта в Германия, която според изчисления на бизнеса продължава да расте, отчитайки 23-ти пореден месец на увеличение. През януари са били наети нови 93 хил. души, с което армията на работещите достига 41.368 млн. души. Нивото на безработица в страната се променя с 0.1 процентен пункт до 5.8%. Основните сектори, които са разкривали нови работни места през януари, са били индустрията и строителството. Очаква се по-късно през деня Министерство на труда да потвърди данните.
Превесът на еврото към долара се запазва до $ 1.3465, а петролът поскъпва по-уверено. Брентът мина 123 долара за барел и вече се търгува срещу $ 123.06 за барел. Фючърсите за лек американски петрол с доставка през април струват $ 106.86 за барел.
След като на няколко пъти през последните дни DJIA докосваше психологическите 13 хил. пункта, най-после снощи водещият индекс на борсата на Wall Street завърши над тази летва. Това не му се е случвало от 2008 година насам. Помогна му успокояването на инвеститорите по темата Гърция, неочаквано добрите данни за ръст на потребителското доверие в САЩ, както и вълнението в Европа покрай масивната операция на Европейската централна банка по отпускане на евтини 3-годишни заеми за банките от еврозоната.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.18% до 13 005 пункта.  S&P 500 INDEX добави 0.34% до 1 372 пункта.  NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.69% до 2 986 пункта.
В Азия трескавото настроение също се долавя, като на месечна база азиатските борси са на път да запишат впечатляващи ръстове. В Япония, например, водещият индекс е на път да отбележи 11% растеж. Едва ли нещо ще го спре в устрема му, след като снощи бяха изнесени актуализирани данни за индустриалното производство, според които през януари е отчетен 2% ръст. Експедицията е намаляла с 0.7%, а запасите в складовите бази на фабриките са се увеличили с 3.1%.
NIKKEI 225 се покачва с 0.01% до 9 723 пункта.  HANG SENG INDEX расте с 0.13% до 21 597 пункта. CSI 300 INDEX пропада с 0.72% до 2 643 пункта.
Докато тече сесията бе оповестена смущаваща новина от Индия. Икономическият й ръст се е забавил, показват последните данни за Брутния вътрешен продукт на страната, изнесени тази сутрин. През последното тримесечие на миналата година растежът е бил 6.1%, което е най-слабият резултат за Индия от повече от две години насам. Така Индия за втори път изненадва силно анализаторите, след като през третото тримесечие също не оправда прогнозите и регистрира едва 6.9% ръст на БВП. Сред причините за по-слабото представяне на икономиката като цяло е спадът в леката промишленост и минодобивния сектор. Тъй като възстановяване на предишните обеми скоро не се очаква, икономисти очакват, че централната банка The Reserve Bank of India скоро ще се намеси като понижи основния си лихвен процент, защото при този нисък растеж и растящата инфлация икономиката на страната се нуждае от допълнително стимулиране.
На валутните пазари доларът поевтинява заради треската в очакване на аукциона на Европейската централна банка, който ще даде възможност на банките в еврозоната да кандидатстват за евтино дългосрочно финансиране, с което да реструктурират задълженията си. Според някои прогнози днес банките ще получат между € 550 и € 750 млрд., които както и при първата подобна програма LTRO най-вероятно няма да потекат като кредити към бизнеса и домакинствата, а ще бъдат вложени в депозити, чрез което банките ще реализират печалби.
От началото на седмицата това дава криле на еврото, като към този час то поскъпва до $ 1.3472, като имаше сделки и на $ 1.3486.
Спрямо японската йена доларът отслабна от 80.50 на 80.47 йени за долар, а причината за това са данните за състоянието на индустриалните производители в Япония.
След като вчера петролът се отдръпна от високите стойности, които бе достигнал, днес отново цената на суровината започнаха да пълзят нагоре. Лекият американски петрол поскъпва с 42 цента до $ 106.97, а сортът брент е на 3 цента разстояние от $ 123 за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *