Индия ликува и се сърди от успеха на „Беднякът милионер“

Индия ликува за успеха на филма „Беднякът милионер“ на режисьора Дани Бойл, който тази година получи най-много от авторитетните американски филмови награди „Оскар“. Филмът спечели осем отличия, сред които в престижните категории за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий.
„Индийците се гордеят с тази победа“, написа индийският премиер Ман-мохан Сингх в поздравителна телеграма до екипа на „Беднякът милионер“. Филмът извоюва „Оскар“-и и в двете музикални категории на наградите – за оригинална филмова музика и за оригинална песен за филм.
„Беднякът милионер“ обаче си навлече и доста критики в Индия, припомня Франс прес. Мнозина в Индия обвиниха създателите на филма, че насочват прекалено много вниманието си върху мизерията в индийските предградия. Индия, която се гордее, че икономическият й растеж е много бърз, не одобрява това, че „Беднякът милионер“ се е превърнал, както написа индийската преса, в „порнография на бедността“. В Индия 455 милиона души обаче живеят с по-малко от 1,25 долара на ден.
Днес в предградието на Мумбай Харави, най-голямото в Азия, където е заснет „Беднякът милионер“, се появи огромен афиш на хинди, на който пише: „Ние не сме помияри“. Заглавието на филма може да се преведе и „Помиярът милионер“. Затова много от жителите на предградието на Мумбай се почувстваха обидени, отбелязва Франс прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *