Индия победи Китай по икономически растеж

Индийската икономика ще расте много по-бързо от очакваното тази и следващата година и ще изпревари съперника Китай по темпове на растеж.

Това гласи прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), съдържаща се в проучването му състоянието и перспективите на световната икономика, пише агенция БГНЕС.

Фондът обясни предвиждането си с падащите цени на петрола и реформите на премиера Нарендра Моди.

Според фонда третата икономика в света ще отбележи икономически растеж от 7,5% тази година, което е доста повече от януарската прогноза в размер на 6,3 процента. За 2016 г. фондът предвижда също растеж от 7,5 процента, като януарската му прогноза се бе спряла на 6,6 процента.

Показателите на Китай са по-ниски.

В Индия „растежът е породен от политиката на реформи, последвалото увеличаване на инвестициите и по-ниските цени на петрола“, обясни базираната във Вашингтон финансова институция.

Моди премахна ограниченията върху чуждестранните инвестиции в отбранителната индустрия и застрахователният сектор и обяви серия от други инициативи, след като спечели парламентарните избори миналата година с обещанието да реформира и съживи икономиката.

Реформите не са толкова смели колкото биха искали бизнес средите, но политиката на дясното правителство в подкрепа на бизнеса има доверието на инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *