Индустриален холдинг България търси 20 милиона лева

Голямата новина на седмицата бе, че Индустриален Холдинг България чрез издаването на до 14 585 372 акции, при емисионна цена от 1,40 лв. а акция търси 20,4 млн. лв. от инвеститори.
Тази новина излезе във вторник и даде знак за спад на пазара. Предлаганата от ИХБ цена е с близо 17% по-ниска от средните цени на търговия за холдинга, които се движиха преди новината в диапазона 1,65-1,70 лв. за акция.

Тъй като Индустриален Холдинг България е един от най- големите публични български холдинги, голямо количество на планираните нови акции и ниската цена на емитиране охладиха и без това вялия кризисен интерес на инвеститорите. От дружеството съобщиха, че предлагането на акциите ще се смята за успешно, ако бъдат записани най- малко половината от предложените акции. Средствата от новата емисия ще бъдат използвани за инвестиционните проекти на дружеството в корабостроенето.

Друга новина от края на седмицата е, че равнището на безработицата през януари 2010 г. е достигнало 9,9%. Въпреки критичната икономическа обстановка в страната, безработицата в реалната икономика е най-ниска. Според статистиката само 663 човека са съкратени от реалния сектор.

Положителните новини на седмицата са, че Русия дава 2 млр. евро за АЕЦ Белене, без държавни гаранция, и че дефицитът по текущата сметка на платежния баланс се е свил с 22,5%. Тези данни говорят за превишение на износа над вноса.

Седмицата приключи с понижение на индексите на БФБ. SOFIX приключи със спад от – 2,28%, BG40 загуби -2,71%, а BGREIT и BGTR30 спаднаха съответно с -0,28% и 2,35%.

Съвсем закономерно книжата на ИХБ оглавиха класацията по най-много сключени сделки – 171 бр. за седмицата, и отбелязаха най-голям спад -13,45% сред акциите от индекса SOFIX.

Само четири дружества от широкия индекс BG40 отчетоха седмичен ръст. Стара планина Холдинг +1,82% и средна цена 2,24лв за акция, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя +1,27% и цена от 0,80 лв. за акция, Албена ИХ +0,85% и цена 5,95 лв. и Доверие ОХ +0,59% и цена на акция 3,39лв.

Огнян Дечев, изп. директор на „Популярна каса-95″ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *