Индустрията иска да се ограничи възможността да й се вдига цената на тока

В писмо до министрите на енергетиката, на икономиката и на финансите, както и до КЕВР Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) настоява за ценови модел, който ограничава тежестта на добавката „задължения към обществото“ в цената на тока, съобщи БТА.

Считаме, че без адекватни и дългосрочни политики в енергетиката, няма как да има адекватни дългосрочни инвестиции в индустрията. Вярваме, че силен регулатор и работещи институции са голяма част от решението на проблемите в енергетиката, посочват от БФИЕК.

Федерацията е против планирания ръст на цената „задължения към обществото“ от 1 юли. Съгласно оповестения ценови доклад на страницата на регулатора от сегашните 18.93 лв. на мегаватчас таксата трябва да бъде увеличена до 40.21 лв. на мегаватчас, което представлява скок от 21.28 лв. или 112.41 процента.

„В момента ние купуваме по-скъпа електроенергия спрямо конкурентите ни в редица държави от ЕС, заявяват от БФИЕК. От федерацията посочват, че в Гърция от години има таван на разходите за зелена енергия, Румъния е въвела подобно облекчение за бизнеса през миналата година. Настояваме от 1 юли да бъдат въведени и в България облекчения за енергоинтензивната индустрия от компонентата „зелена енергия“, съгласно Закона за енергетиката и Насоките на ЕК, се посочва в съобщението от БФИЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *