Индустрията расте трети месец поред

За трети месец поред промишленото производство у нас отбелязва ръст. Това стана ясно от публикуваните вчера данни на Националния статистически институт (НСИ). Според тях през ноември индустрията е произвела с 1,2 на сто повече в сравнение с предходния месец. Регистрираният за октомври месечен ръст беше 5,5 на сто, а през септември – 2,7%, пише Монитор.
На годишна база обаче продукцията, произведена от българската индустрия, продължава да намалява. Спрямо миналия ноември измереният от НСИ спад е в размер на 10,8 на сто при свиване от над 16% за октомври и 19,3% за септември, измерени отново на годишна база.
В сравнение с миналия октомври през този в преработващата промишленост продукцията намалява с 14%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8,1%, докато в добивната промишленост е отчетен ръст от 13,5%. Регистрираният спад в производството на инвестиционни продукти е 23,3%, в производството на продукти за междинно потребление – 10,3%, в производството на енергийни продукти – 1,9%.
Въпреки ръста на производство продължават да се наблюдават негативните тенденции, свързани с оборота на промишлените предприятия, сочат още статистическите данни. През ноември оборотът в индустрията спада с 16,8 на сто спрямо година по-рано. На месечна база пък намалението е с 5,7%.
Търговията на дребно през ноември отбелязва спад от 10,1% на годишна база, като от всички само при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетен минимален ръст от 0.9%. С 15,5 на сто са намалели сделките на едро, съобщиха още от НСИ.
Отново най-голям спад е отчетен в търговията с автомобили и мотоциклети – с 43,5%. За периода от началото на годината до ноември намалението е измерено общо на 40 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *