Индустрията ще спести 95 млн. лв. от отстъпката в цената на тока.

Цената наелектроенергията за най-големите индустриални предприятия, които са около 40 (с потребление над 30 гигаватчаса годишно), няма да се вдигне с очакваните 20% и заводите ще спестят 95 млн. лв. за година. Това следва от публикуваната за обществено обсъждане във вторник наредба за намаляване на тежестта на големите индустриални потребители за разходите им за енергия от възобновяеми източници. Тя беше изготвена съвместно от министерствата на енергетиката, икономиката и финансите съгласно законодателните промени, които бяха приети през март. Според сроковете тя можеше да влезе в сила до 6 септември (6 месеца след промените в Закона за енергетиката). През последните седмици обаче представителите на индустрията в лицето на техните асоциации остро изразиха безпокойството си, че няма да получат обещаната отстъпка навреме – в средата на годината ще се вдигнат цените. Според наредбата облекченията трябва да влязат в сила от 1 юли. В следващите 14 дни заинтересуваните страни могат да изказват предложения и мнения по текстовете. След това наредбата трябва да бъде подписана от тримата министри, които отговарят за изготвянето й, и да се иска одобрението на Брюксел. Последното обаче няма да отложи действието й.

Колко ще спести индустрията

Основният критерий, залегнал в наредбата, е от отстъпката да се възползват само дружества, чиято консумация надвишава 30 гигаватчаса годишно. Този обем не е случаен и е зададен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), според чиито изчисления по този начин индустрията ще плати 95 млн. лв. по-малко за електроенергия за година, казаха за „Капитал Daily“ два независими източника.

Спестените средства могат да бъдат компенсирани от заложените буфери в ценовия модел на регулатора, така че да не се налага допълнително увеличение за другите групи потребители. Става въпрос за споразуменията с американските централи, които предвиждат намаление на цената за енергията им, които сега не са калкулирани. Това според изчисленията на регулатора ще спести на НЕК 97 млн. лв. за година, толкова, колкото ще струва и отстъпката за индустрията.

Тук изниква и първият риск за провал на ценовия модел на КЕВР, който произлиза от вероятността (дори и минимална) споразуменията с американските централи да не влязат в сила.

Размерът на отстъпката

След като дадено дружество достигне потребление от 30 гигаватчаса за съответния ценови период, то ще ползва отстъпка от 85% от компонентата за зелена енергия, която е на стойност 15.92 лв. за мегаватчас. От индустрията са изчислили, че това означава поскъпването на средногодишна база за тези предприятия да бъде от 7-8 до 20%, ако потреблението им е близо до 30 гигаватчаса.

Освен праг на потребление наредбата въвежда изискването предприятията, които ще се възползват от мярката, да не са в „затруднено положение“ и да нямат данъчни задължения към държавата и съответната община. Това означава, че от списъка вероятно ще бъдат отсети дружества като „Български държавни железници“, които от години са в лошо финансово състояние.

За най-големите

Следвайки насоките на Европейската комисия (ЕК), наредбата дава и друг вариант. След надвишаване на потреблението от 30 гигаватчаса годишно и определени параметри на брутната добавена стойност предприятия с над 20% енергийна интензивност да бъдат освободени напълно от плащането на зелена енергия. Според представител на индустрията тази възможност ще обхване не повече от 2-3 предприятия, за които средногодишното поскъпване ще е 5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *