„Интел“ ще обжалва „несправедлива“ глоба на ЕС

Американският технологичен гигант „Интел“ (Intel Corp.) ще обжалва наложената му днес от ЕС огромна антимонополна глоба, предадоха световните агенции. Компанията отрече каквото и да било закононарушение. „Вредата за потребителите е абсолютно нулева. „Интел“ ще обжалва“, заяви в съобщение от централата в Калифорния главният изпълнителен директор Пол Отелини.

Глобата на ЕС е „несправедлива“ и „пренебрегва реалността на високонкурентния пазар на микропроцесори“, допълни Отелини. По-рано днес ЕС наложи на „Интел“ рекордна глоба от 1,06 милиарда евро (1,44 милиарда долара) за злоупотреба с доминиращо положение.

На „Интел“ е наредено да прекрати продажбената си стратегия, която според ЕС е попречила на по-малкия конкурент „Ей Ем Ди“ (AMD – Advanced Micro Devices) да продава компютърни чипове.

Европейската комисия съобщи, че компанията е правела ценови отстъпки на производителите на компютри „Ейсър“ (Acer), „Дел“ (Dell), „Ейч Пи“ (HP), „Леново“ (Lenovo) и „Ен И Си“ (NEC) при закупуването на всички или почти всички техни чипове от „Интел“.

Комисията допълни, че „Интел“ също така им е плащал, за да спрат или да забавят пускането на пазара на компютри с чипове на конкурентната компания „Ей Ем Ди“.

ДПА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *