Интересно за правилата на GOOGLE

Компанията Google е отличаваща се със своите правила и своята философия, особено спрямо своите настоящи и бъдещи служители. Google насърчава своите служители, да мислят и действат като основатели. Особено значение в подхода към хората играе роля отношението към работата като към предизвикателство, дори мисия, която е изпълнена със съдържание. Поощрява се даването на повече свобода и доверие в организацията п о изпълнение на задачите.

Компанията се стреми да наема най-добрите, най-бързите и най-адаптивните. Особеност на Google е да открива изключителни кандидати за работа чрез получаване на препоръки, които съдържат ясно изразени изисквания. Там всеки служител се оглежда и търси нов кадър. Страхът да се правят нестандартни неща, се игнорира, за да се привлича вниманието на най-подходящите.

Google държи високо летвата на качеството за подбор на хората си. Основна цел в подбора е кандидатите да се оценяват максимално обективно и да даде причина да се присъединят към фирмата. Интернет гигантът предоставя повече власт, но без да се акцентира върху символите и показността на властта. Стимулират се онези дейности, които дават възможност на служителите да оформят облика на компанията. Всичко това е подкрепено от високи очаквания.

По отношение на менаджирането на резултатите е важно да се отбележи, че Google се опитва да определя целите максимално конкретно. Специално внимание се отделя на обратната информация от служителите. Използват се целенасочено разработени рейтинги за оценяване на приноса на работата спрямо резултатите. Компанията се стреми да разграничава комуникацията за материалните възнаграждения от тази за развитието на дейността.

 

 

 

 

 

Митко Динков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *