Интересът към австрийския капиталов пазар се увеличава

Интересът на инвеститорите в ценни книжа постепенно нараства, показва анализ на австрийския капиталов пазар. Въпреки това само 12% от австрийците притежават акции.

След идването на финансовата криза, австрийските инвеститори са загубили доверието в ценните книжа. Според GfK броят на инвеститорите спада рязко от 15% през 2007 г. до 12% през 2009 г.
Въпреки, че Виенската фондова борса приключи миналата година с ръст на печалбата от над 42% спрямо предходната година, надделява загубата на доверие в международните финансови пазари. Това е напълно разбираемо, като се има предвид събитията от последните години.
Повечето австрийци предпочитат да оставят парите си в банка. Това личи и от увеличението на спестовните депозити в Erste Bank Oesterreich през 2009 г., които са нараснали до 1.4 млрд. евро.
След като обаче лихвените проценти започват да падат, фокусът на инвеститорите се насочва обратно към ценните книжа. През четвъртото тримесечие на 2008 г. само 11% от инвеститорите са проявили интерес към закупуване на ценни книжа, а от четвъртото тримесечие на 2009 г. процентът вече е 14%.
Според изследването на Erste индексът ATX се очаква да нарасне с около 20% до 3 000 пункта през 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *