Интересът към договори за минимална ликвидност се повишава

Само четири публични компании имат сключени договори с инвестиционни посредници за осигуряване на ликвидност, т.нар. маркет мейкъри, но се очаква през следващата година те да станат повече. Това стана ясно от запитване на Дневник до Българската фондова борса и до посредници. Според данните от пазарния оператор компаниите, които към момента имат сключени договори с маркет мейкъри, са Девин, Холдинг Асенова крепост, Мен инвестмънт груп и Европа лайн груп. Маркет мейкър на последните две е Бета корп, Централна кооперативна банка обслужва Холдинг Асенова крепост, а Юробанк И Еф Джи България – Девин. Вече са подадени заявления и за Енемона, която също ще се обслужва от Юробанк, както и за Стройинвест холдинг от Бета корп.
Тихомир Каунджиев, анализатор в Бета корп, коментира, че има интерес от много компании за наемането на маркет мейкъри, а основната причина са новите правила на БФБ, според които до регулирания пазар ще бъдат допускани само компании, отговарящи на критерии за ликвидност. Те трябва да имат средномесечно поне 4 хил. лв. оборот и по 5 сделки за последните три месеца или да имат сключен договор с маркет мейкър. Каунджиев очаква, ако новите правила не бъдат отменени, както настоява голяма част от инвестиционната общност, интересът на компаниите да се засили следващата година.
Някои от дружествата наистина искат да останат на борсата и промените ги подтикват да сключват такива договори, ако нямат достатъчно ликвидност, каза той.
Възнаграждението, което компанията плаща на посредника, е различно – то се определя като процент от свободно търгувания обем акции и очаквания брой сделки, които ще се сключват. Сроковете на договорите са за една година, а освен осигуряването на определен брой сделки посредникът гарантира, че разликата между офертите му купува и продава ще бъдат в определени граници – 10% за дружествата, които се търгуваха на сегмент Б от неофициалния пазар на БФБ до влизането в сила на новите правила, и 5% за останалите. Представители на посредници обясниха, че освен заплашените от сваляне от регулиран пазар дружества интерес има и от другите компании, които искат да повишат ликвидността си, за да привличат големи институционални и чужди инвеститори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *