Интересът на банките към публично-частните партньорства намалява

Намалява интересът на банките за публично-частни проекти, съобщи експертът от Министерството на финансите Стефан Кацаров на конференция в столицата. От своя страна бизнесът поиска предварителен списък на обектите, които ще попаднат под публично-частно партньорство през следващата година.

Бизнесът настоя за повече прозрачност при публично-частното партньорство. Според заместник-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев обикновено държавата или общината сформират ново дружество с частен партньор за реализацията на подобни проекти. Няма обаче пълна яснота как ще се избира този частен партньор. Освен това в новото дружество се инвестират бюджетни пари, които не се харчат по закона за обществените поръчки. Затова Колев настоя за по-ясни критерии за избор на частен партньор. Освен това той предложи в началото на всяка година да се изнася списък с бъдещите проекти, за да може бизнесът да се подготви за участие в тях.

Пламен Моллов от НДСВ пък представи проект на закон за публично частното партньорство, в който е заложено създаването на агенция към финансовото министерство и регистър на публично-частните партньорства. Той ще важи максимум 35 години с опция за удължаване, гласи още законопроектът.

Камен Колев заяви, че проектът за закон до голяма степен преповтаря съществуващия закон за обществените поръчки. Той обаче бе категоричен, че в условията на криза подобен род партньорство могат да заместят спада на частни поръчки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *