Интересът на купувачите на жилища в София отново се насочва към южните райони

Интересът на купувачите на жилища в София отново се насочва към южните райони, след като предлагането на качествени имоти в районите около двете линии на метрото се е поизчерпало. Това констатират брокерите от консултантската компания „Имотека“.

Пазарът в южните райони на столицата се раздвижва благодарение на съживените проекти. Това са и кварталите в града с по-съществен брой замразени проекти заради кризата в периода около 2009 г.

„В годините непосредствено преди кризата най-активни опити за строителство имаше в райони като „Манастирски ливади“, Студентски град, „Витоша“, „Кръстова вада“. Днес редица проекти в тези райони се възобновяват, немалка част от тях откриват купувачи преди Акт 16“ коментира Георги Пейчев, мениджър в компанията.

Той пояснява, че възобновяването на строителната активност е и причината да ставаме свидетели на ръст в активността на купувачите и прогнозира, че този ръст ще остане устойчив поне в следващата една година.

По думите на Пейчев районите в близост до южната дъга на София винаги са били престижни, но появата на двата готови лъча на метрото временно са отнели от интереса към тези квартали. Изчерпването на качествените имоти по линията на метрото, в комбинация с възобновяването на стопираните в кризата проекти, отново насочва пазарния интерес в южна посока.

„Пътните артерии в южните райони са изключително комуникативни и позволяват бърз достъп до центъра. Същевременно, близостта на планината е предимство, от което останалите райони са лишени”, коментира още Пейчев.

Допълнителен фактор за раздвижването е и развитието на търговската и бизнес зона по протежението на бул. „България“, бул. „Черни връх“ и южната дъга на Околовръстния път.

Според прогнозата на Пейчев активността в южните райони ще нарасне с около 10% в следващата година, което ще рефлектира и върху цените. Нивата там вероятно ще се повишат с 5 до 10%, в зависимост от вида на предлагания имот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *