Интерес към стопанските инициативи сдружения и кредитните кооперации на учащите се по света

Стопанските сдружения на ученици имат дълга история. През 20-те години на миналия век в САЩ широко разпространение получават ученическите фирми, т.н. мини-компании. През 60-те години те се появяват и в други англоговорящи страни. През 80-те години започват експерименти в Германия, най-успешните от които са създадените през първото десетилетие на новия век ученически кооперации, с методическата помощ на Федералните кооперативни съюзи.

Учредяването на ученически кооперации преследва няколко цели- идеални и прагматични. На първо място следва да се подчертае, че създаването на стопански сдружения на учениците е част от все по-ярко очертаващата се тенденция на обучение в рамките на отделни проекти, което позволява по-пълното използване на възможностите за колективно усвояване на определени знания. Второ- ученическите кооперации възникват за задоволяване на определени потребности по инициатива на самите ученици, което наред с участието им в управлението на кооперациите развива предприемачески и управленски качества. Натрупването на практически опит паралелно с процеса на обучения в условията на растяща безработица, развива необходимата адаптивност към трудовия пазар. Трето- приучването към спестовност и получаването на финансови знания чрез училищните спестовни схеми способстват за формиране на положителни качества и стимулират социалната активност. Така училището съчетава образователните си функции с практическата подготовка на обучаемите за живота.

Много е широк предметът на дейност на ученическите кооперации- организация на доставки на пресни закуски за нейните членове, съвместното закупуване на учебни помагала, компютърна техника и екипировка. Организация на културни и театрални постановки за широката публика, както и производство различни предмети за бита, произведения на изящните и приложни изкуства.

Изключително динамично развитие през последните години отбелязва училищното спестяване в САЩ, което обхваща над 5000 учебни заведения. Затова допринася и целенасочената държавна политика за поощряване на спестовността сред подрастващите. През 1985 г. училищното спестяване е одобрено от Министерството на образованието на САЩ като модел за финансово ограмотяване и се счита за ефективно средство за овладяване на математическите познания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *