Интернет е най-подходящата среда за създаването на бизнес модели

Интернет притежава изключителния потенциал и може да преобразува както големите, така и малките компании. Все по-осезаемо се усеща силата на тази медия, макар и все още да не се разбират напълно нейните възможности. Бизнес успехът в мрежата зависи от компетентната употреба на инструментите на директния маркетинг, но трябва да се отчитат и съществуващите различия в методите на маркетинг в интернет. Важен елемент на тези различия е фактът, че потребителите общуват доста интензивно, обменят опит помежду си, сравняват цени и параметри на продукти.

Така предизвикателството за специалистите по маркетинг се измества в посока на необходимостта от изследване на опита на потребителите, след което трябва да се адаптират и да доразвият техниките на директния маркетинг, така че да отговарят на изискванията на интернет средата. Организациите и компаниите използват интернет като рекламна медия, като маркетингов канал и дори като среда за дистрибуция. Всичко това може да се обедини в понятието „електронен бизнес“. Той основно се свързва с приложението на информационни и интернет технологии. От друга страна с това понятие могат да се означат онези дейности, които са пряко свързани с интернет.

От своя страна интернет бизнесът се разделя на две ядра: модели, пренесени от реалния свят, и модели, създадени в интернет. Има много примери за бизнес модели, пренесени от реалния свят. Най-известен е моделът на поръчки по пощата. Добър пример в това отношение е компанията Amazon, която използва уебсайта си като магазин за продажба на материални продукти, които после се доставят по пощата.

Друг известен пример е рекламният модел. Класически случаи и представители на този модел са търсачките Google и Yahoo. Просто казано, приходите от реклама правят възможно предоставянето на безплатна услуга. Основен инструмент в рекламния модел е използването на рекламни банери. Друг популярен модел е абонаментният. Той работи добре в случаите, когато доставката и разпространението на даден продукт се извършват единствено по електронен път. Моделът на безплатното изпробване е също популярен в маркетинга. Използва се основно за софтуер, който се предоставя за безплатно тестване през определен, обикновено кратък период от време.

Няма как да подминем един добре известен инструмент на директния маркетинг – досадният спам. Той е най-показателния пример за буквално пренасяне на бизнес модел от реалния свят. Друг известен модел е този на т.н. недвижима собственост. Това се свързва с продажба на пространства в мрежата, имена на домейни и имейл адреси.

Нека да обърнем внимание на онези модели, които са се зародили в интернет. За разлика от икономиката в реалния живот, зародилата се в интернет икономика не се основава на оскъдността на благата, а на излишъка на информация. Често наблюдавано явление е натрупването на репутация от свършена работа, вместо финансова материализация на продукта. В този смисъл трябва да отбележим, че в интернет се създава и разменя значителна стойност, без обаче това да се опира на финансови транзакции.

Експертите наричат това репутационен капитал. Могат да бъдат разграничени няколко модела, които са се зародили в интернет. Такъв е библиотечния модел, който прави от мрежата източник на безплатна информация. Поради тази причина едни от първите, които осъзнаха потенциала на мрежата за разпространение на безплатна информация, са учените и изследователите. В практиката се среща т.н. модел на безплатния софтуер. Този модел е по-тясно специализиран, защото се използва интензивно от софтуерни специалисти.

Моделът на бартера на информация също набира популярност. Той се основава на размяната на информация в интернет между лица и различни организации.
В едни случаи потребителите разменят личните си данни за някакъв електронен продукт или услуга. В други случаи личните данни може да бъдат продадени с цел включването им в пощенски списъци или персонална реклама без съгласието на лицето.

Последният модел, с който ще ви запознаем, е този на електронните продукти и на електронната дистрибуция. Тук става дума за изображения, филми, анимация, аудио материали, текст, сертификати и други, които съществуват само в електронен вариант и не се показват като физически обекти. Що се отнася до електронната дистрибуция, тя може да се осъществи при покупка на продукти или при бартер на информация. Съществена част от електронните материали, които се разменят в интернет, не са свързани с финансови транзакции.

Електронният бизнес може да подобри фирмените резултати, да създаде стойност и да установи ефективни взаимоотношения с потребителите, като реализира успешно трите основни части с главно Е: Електронна комуникация, Електронна търговия и Електронно обслужване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *