Интернет изнудвачите се увеличават през 2008 г.

Подадените жалби заради узурпиране на име на даден домейн в интернет нарастват през 2008 г., предупреждават от Световната организация за интелектуалната собственост (OMPI).
Става дума за т.нар. „cybersquatters“, или самонастанили се в киберпространството, които купуват даден домейн, близък до името на някоя голяма компания, свързан с определено събитие или просто перспективно изглеждащ според тях, с единствената цел впоследствие да го продадат значително по-скъпо.
Неприятностите, които тези инвеститори създават на фирмите, изнудвайки ги да купуват права над близки до имената им домейни, карат OMPI да подчертава нуждата от засилване на защитните системи за бизнеса.
Случаите на съдебните искове заради узурпация на домейни са се увеличили до 2329 през миналата година, което е с 8% повече спрямо 2007 г. Общият брой на исковете за последните десет години е 14 663.
Най-голяма част от жалбите са подадени в САЩ, Франция, Обединеното кралство, Германия, Швейцария и Испания, казват от OMPI, цитирани от АФП. Обвиняемите са най-често американци, британци, китайци, испанци и канадци.
Най-апетитни за изнудвачите са били компании от сферата на биотехнологиите, фармацията, финансите и онлайн бизнеса. За пример се дават случаи с имена на домейни, близки до тези, притежавани от Blackberry, Légo, Nestlé, Coca-Cola, а също и отделни личности като Скарлет Йохансон.
Опасенията на OMPI за бъдещето се засилват и предвид това, че корпорацията Icann, която управлява имената в интернет, се подготвя да пусне нови разширения за адресите в мрежата. В момента съществуват 250 разширения (като .net, .com, .bg), но скоро всеки би трябвало да може да създаде свое собствено разширение, макар и на доста висока цена.
„Пускането на неизвестен брой и потенциално висок брой нови разширения повдига важни въпроси за носителите на авторски права, както и за потребителите на интернет като цяло“, коментира генералният директор на OMPI.
По думите му организацията му ще работи в сътрудничество с Icann, за да се осигурят мерки за защита на правата на собственост в глобалната мрежа, като към момента не се уточняват повече подробности.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *