Интернет навършва 25 години

На 12 март 1989 г. Тим Бърнърс-Лий еподал в CERN своето предложениеза изграждане на световна мрежа, в която да са свързани възможно най-много компютъри и сървъри.

„Въпреки че CERN не се занимаваше със софтуер, моят шеф Майк Сендал ми позволи да работя по проекта в свободното време. През 1990 г. написах и първия браузър, а през 1993 г. след много призиви, CERN обяви, че технологията на World Wide Web ще бъде достъпна за всички, безплатно и завинаги“, коментира създателят на мрежата Тим Бърнърс-Лий в официалния блог на Google.

„Сега около 40% от хората са свързани с интернет. Световната мрежа генерира трилиони долари иконимическа стойност и преобразява образованието и здравеопазването, създава нови движения за демокрация и това е само началото“, коментира още създателят на интернет.

Бърнърс-Лий призовава интернет да остане за всички. Той споделя, че се нуждае от помощ при предстоящето развитие на мрежата и за обръщане на внимание на важни проблеми. „Призовавам ви да се присъедините и да помогнете да измислим и изградим бъдещите стандарти на мрежата и да поискаме от всяка държава да разработи закон за права на хората в интернет, който да гарантира, че интернет ще е свободен и отворен за всички“, пише още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *