Инфлационният критерий е предизвикателството пред България

Директорът на европейската секция на МВФ Майкъл Деплер смята, че покриването на инфлационния критерий във връзка с изпълнението на условията за влизането на България в еврозоната ще бъде предизвикателство пред страната.

В интервю на британската компания за икономически анализи Oxford Business Group, извадка от което цитира в БТА, Деплер казва: „Ние в МВФ не очакваме страната да има проблеми с покриването изискванията на Маастрихтския договор за бюджетния дефицит и публичния дълг. Все пак покриването на инфлационния критерий ще бъде предизвикателство“.

Икономическите перспективи пред България са благоприятни, но страната трябва да е подготвена да се справя с натиска на глобализацията, казва Майкъл Деплер.

Той е акцентирал върху стабилния икономически растеж, умерената инфлация, нарастващия брой на работещите, както и върху увеличаването на доходите на населението. В същото време обаче предупреждава, че управляващите в България трябва да са нащрек спрямо натиска на глобализацията и да продължават да следват и засилват мерките, подобряващи конкурентоспособността на страната.

Цялото интервю ще бъде публикувано в изданието на OBG: The Report: Emerging Bulgaria 2007 през първата половина на юли, уточнява БТА.

За да стане членка на валутния съюз една страна трябва да изпълни следните т.нар. Маастрихтски конвергентни критерии по отношение на ценовата стабилност, бюджетния дефицит, държавния дълг, дългосрочните лихвени проценти и валутнокурсовата стабилност.

Така държавата-членка на ЕС, преди да въведе еврото трябва да постигне устойчивост на цените и средногодишен темп на инфлация, който не надминава с повече от 1,5% темпа на инфлация в трите държави-членки с най-добри резултати в областта на стабилността на цените.

Равнището на лихвения процент пък трябва да не е по-високо от 2% от средното за трите най-добре представящи се страни по ценова стабилност, а бюджетният дефицит да не надскача 3% от брутния й вътрешен продукт.

Същевременно съотношението между държавният дълг и БВП не бива да бъде повече от 60%. Паричната единица на страната пък трябва да се е вмествала без голямо напрежение в нормалните прагове на отклонение, предвидени в механизма на обменните курсове от европейската валутна система през последните две години преди влизането в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *