Инфлацията в Германия продължава низходящата си тенденция

Данните за инфлацията в три от най-големите икономики в Европа през май най-вероятно ще се отразят негативно на пазарите. Статистическите служби на Германия и Испания регистрират спад на потребителските цени на годишна база спрямо данните от април, а във Франция се забелязва стабилизиране.

Германия

Потребителските цени в Германия са се увеличили с 0.9% през май 2014 година, спрямо май 2013 година, съобщи на сайта си германската статистическа служба Destatis. Равнището на инфлация през април беше 1.3%. Това е най-ниското равнище от юни 2010 година. Низходящата тенденция, измерена чрез индекса на потребителските цени (CPI), която беше отчетена през месеците от януари до март 2014 година, продължава и през май.

На месечна база инфлацията през петия месец на годината спрямо април се е понижила с 0.1%.

Цените на енергийните продукти оказаха негативен ефект върху ръста на цените във всички сектори, което се отнася и за предходните месеци. В сравнение с година по-рано цените на енергийните продукти са се свили с 0.8% през май. Ако те бъдат изключени, инфлацията е малко по висока (1.1%).

Цените на продукти от минерални масла са се свили през май с 2.4%, а на твърдите горива – с 3.3%. При електроенергия е отчетено поскъпване с 1.8%, а при природния газ – с 0.4%.

На годишна база през май хранителните продукти са поскъпнали с 0.5%. Това е значителен спад спрямо равнището от 1.8% отчетено през април 2014, спрямо същия месец на 2013 година.

В сектора на услугите е отчетено повишение на цените с 1.4% през май 2014 година, спрямо май 2013 година.

Франция

Както и през април, индексът CPI, измерващ равнището на инфлация във Франция, се стабилизира. По данни на френската статистическа служба Insee инфлацията в страната през месец май 2014 година, спрямо година по-рано, се е увеличила с 0.7%.

Като цяло потребителските цени са останали непроменени независимо от сезонното повишение на цените на хранителните продукти и на някои услуги свързани с туристическия сектор преди летния сезон. Другите компоненти на индекса отчитат лек спад през май, като най-голямо е понижението на цените при енергийните продукти (-0.1% на месечна база и +1% на годишна база) и промишленото производство (-0.1% на месечна база; -0.8% на годишна база, спрямо 0.7% през април).

Испания

Инфлацията в Испания се е повишила с 0.2% през май 2014 година, спрямо същия месец на 2013 година, сочат данните на испанската статистика INE. Понижението спрямо предходния месец е с 2 десети.

На месечна база изменението инфлацията е 0%.

Спрямо май 2013 година негативно влияние оказва понижението на цените в групите хранителни продукти и безалкохолни напитки (с 1.1%) и отдих и култура (с 0.8%). Спрямо април 2014 година негативно влияние оказват отново същите две групи, съответно с минус 0.3% и с минус 1.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *