Инфлацията в еврозоната спадна до исторически минимум от нула процента през май

Инфлацията в еврозоната през май спадна до историческия минимум от нула процента на годишна основа, предадоха световните агенции, позовавайки се на официални данни на Евростат.

Това подхранва надеждите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще предприеме действия, за да спре опасното спираловидно падане на цените. През април инфлацията в еврозоната бе 0,6 процента, а през май анализаторите очакваха повишение на потребителските цени с 0,2 на сто.

Тези данни вероятно ще затвърдят очакванията на пазара, че ЕЦБ ще потвърди намерението си да започне да купува някои ограничени финансови активи от банките скоро след заседанието на управителния й съвет следващия четвъртък. Анализаторите изразиха надежда, че това би повишило цените на активите и би
предотвратило възникването на отрицателна инфлация и заплахата от дефлация – омагьосан кръг от спад на цените, инвестициите и търсенето.

Повечето анализатори се съмняват, че ЕЦБ, която има за цел да поддържа инфлацията в еврозоната „близо, но не под 2 процента“, отново ще намали водещата си лихва спрямо сегашния 1 процент.

АП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *