Инфлацията в Румъния е два пъти по-ниска от тази в България

15 процента средногодишен ръст в цените на недвижимите имоти у нас прогнозира европейската компания за продажба на жилищни имоти „Ера”. 62 процента е годишният ръст на жилищните кредити, като в еврозоната той е 7.1 процента годишно.

Най-предпочитани са заемите от 30000 евро с период на изплащане 25-години, сочи проучването на „Ера”. През 2007 година средният ръст на имотните сделки в страната е 4-5 процента, като обшият брой на продажбите е около 325000. Чуждестранните купувачи са около 25 процента, като най-търсени остават двустайните жилища с площ около 60 кв.м.

Компанията е направила и проучване в Румъния, където се отбелязва, че лихвените проценти по ипотечните кредити там бележат значителен спад – 7,5 процента, докато в България той е 8,4 процента. Направените проучвания сочат, че цените на имотите в северната ни съседка ще нарастват пропорционално със заплатите, които се увеличават с 13 процент годишно.

Цените на жилищните имоти в румънската столица Букурещ са се покачили 27 процента от 2006 година. Средната цена на квадратен метър варира между 1500 и 3000 евро. За сравнение офертните цени на жилищата в София варират от 670 до 3900 евро на кв.м. Експерти отбелязаха, че инфлацията в Румъния е два пъти по-ниска от тази в България.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *