Инфлацията в САЩ забавя темп до 0,1% месечно през април

Инфлацията на потребителските цени в САЩ намалява минимално през април. Това се случва на фона на по-ниските цени на горивата, но растящите разходи за жилищни нужди и здравеопазване подхранват инфлационния натиск, който би трябвало да подкрепи Федералния резерв на САЩ (Фед) в намерението му да увеличи лихвените проценти по-късно през годината, пише Ройтерс.

През април темпът на ръст на инфлацията се забавя до 0,1% на месечна база след повишението от 0,2 на сто през март, показват актуалните данни на Министерството на труда на САЩ. На годишна база има дефлация от 0,2% при такава от 0,1% през март. Априлската дефлация е най-голямата от октомври 2009 г. насам.

Т.нар. базисна инфлация, която изключва разходите за горива и хранителни стоки, расте до 0,3% от 0,2% през март. Това е най-големият ръст от януари 2013 г. насам. На годишна база покачването остава 1,8 на сто – колкото бе и през март.

През април цените на горивата спадат с 1,7% след ръста от 3,9 на сто през март. Цените на хранителните стоки пък са без изменение спрямо предходния месец, когато се свиха с 0,2%.

„Това оставя Фед с по-малко възможности за отлагане на повишението на лихвите, докато не види повече доказателства за възстановяване на реалната активност“, коментира главният икономист на Capital Economics Пол Асуърт. „По-вероятно е това да се случи през септември, но и юли не бива да се отхвърля като вариант, особено ако не станем свидетели на още стабилни повишения през май и юни.“

Припомняме, че Фед, който цели постигането на инфлация от 2 на сто, държи лихвените проценти близки до нулата от декември 2008 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *