Инфлацията в САЩ може да достигне тази на Зимбабве

Американската икономика ще влезе в хиперинфлация, достигайки нивата в Зимбабве, понеже Федералният резерв няма да е склонен да повиши основната лихва, казва инвеститорът Марк Фабер.

Цените може да се повишат с процент, близък до този в Зимбабве, казва Фабер пред Bloomberg. Инфлацията в Зимбабве достигна 231 млн. процента през юли миналата година.

Аз съм 100 процента сигурен, че САЩ ще навлезе в хиперинфлация, каза Фабер. Проблемът с прекаленото нарастване на държавния дълг, е че когато дойде времето и ФЕД трябва да повиши основната лихва, те няма да бъдат склонни да го направят и така инфлацията ще започне да се ускорява.

Президентът на ФЕД във Филаделфия, Чарз Плосър, каза на 21 май, че инфлацията в САЩ може да нарасне до 2.5% през 2011 г. Цифрата надвишава заложените от централната банка граници от 1.7% до 2% и противоречи на мненията на някои икономисти и официални представители, че резкият спад на икономиката може да провокира падане на цените на широк кръг от стоки.

Икономисти прогнозират инфлация от минус 0.4% в САЩ през тази година и нарастване на цените с 1.8% през 2010 г. и 2% през 2011 г.

Основната лихва в САЩ може да остане близо до нулата през следващите няколко години заради задълбочаващата се рецесия и прогнози, че безработицата ще достигне 9% и по-високо, каза изпълнителният директор на ФЕД в Сан Франциско вчера.

Основната лихва в САЩ е между 0 и 0.25% от декември насам, с цел да възстанови отпускането на заеми и икономиката да се пребори с най-лошата рецесия от 50 години насам.

Ценните книжа в САЩ няма да паднат до техните най-ниски нива и ще бъдат подкрепени от увеличеното парично предлагане, каза Фабер. Все още при глобалните акции има свръх покупки и те не са евтини, добави той.

Фабер все още предпочита азиатските акции и каза, че по представянето на японските ценни книжа може да се съди за останалите пазари през следващите 5 години. От всички региони в света, Азия все още е най-привлекателния, казва той.

Фабер, който публикува отчета Gloom, Boom & Doom каза на 7 април, че акциите може да паднат с повече от 10% преди да започнат да се възстановяват. От тогава Standard & Poors 500 се е покатерил с 9%.

Фабер съветваше да се купуват ценни метали когато златото например се търгуваше по-ниско от $300 за унция. Ценният метал удари $1 000 миналата година и в момента се търгува около $949.85 за унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *