Инфлацията се покачва и в Япония

Потребителските цени в Япония през декември са се покачвали с най-бърз темп от почти десетилетие. Индексът на потребителските цени в страната се е покачил с 0.8% на годишна база, гласят правителствени данни, цитирани от BBC.

Анализът на данните обаче показва, че покачването на цените се дължи по-скоро на прехвърляне увеличените разходи от по-скъпи храни и енергия от страна на фирмите към крайните потребители, отколкото на ръст на потребителската склонност към покупки.

По тази причина лихвените нива в Япония няма да преминат 0.5% бариера, а дори е възможно да бъдат понижени. Тази гледна точка се подкрепя от стесняването на търговския излишък на Япония през декември, тъй като износът пада, а стойността на вносната продукция нараства.

Има страхове, че крехкото икономическо възраждане на Япония може да бъде извадено от релси заради рязкото забавяне в САЩ, който е ключов експортен пазар за някои от най-големите фирми на островната държава.

Това доведе до мощно разпродаване на японски акции през последните седмици и много анализатори сега предвиждат, че Bank of Japan може да намали лихвите от сегашните 0.5%, за да засили икономиката на страната.

Икономическият министър Хироко Ота е казал, че Япония не е направила голяма крачка на изход от дефлационната среда, която измъчва страната вече повече от десетилетие.

Министърът обаче добавил: „Гледайки напред, икономиката изглежда ще нараства умерено при стабилни цени през следващата фискална година“.

„Базирайки се върху тази преценка, твърдо вярваме, че можем да продължим да реализираме стабилен икономически ръст чрез сегашната монетарна политика на приспособяване още известно време“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *