Ипотечните кредити минават по нов закон

Потребител ще може да се откаже от ипотечния си кредит до 14 дни след подписването на договора, предвижда проект за нов закон.

Законопроектът за жилищните кредити на потребителите бе приет вчера на първо четене в бюджетната комисия на парламента. Подготовката на закона се налага заради евроизискванията ипотечните кредити да бъдат регулирани в отделен закон.

Сега кредитополучателите уреждат своите отношения с банките според разпоредбите на закона за потребителския кредит. По-голяма част от текстовете идват от вече съществуващото законодателство, например текстът, който предвижда да няма наказателна такса за предсрочно погасяване на кредит след изтичането на една година от неговото договаряне, за чието неспазване има редица сигнали. Законопроектът променя ролята на кредитните консултанти.

Според експерта консултант Тихомир Тошев това ще затрудни достъпа на хората от малките градове до кредитни посредници, които да ги консултират при получаване на заем.

Изискването на евродирективата е за назначаване на т.нар. кредитни представители. Работата на кредитните посредници у нас е абсолютно безплатна за клиентите, припомни Тошев.В момента около 25% от бизнеса с ипотечното кредитиране минава през кредитните посредници, уточни той.

Ипотечните кредити са по-нискорискови от потребителските. Сегментът на ипотеките бе водещ през последните години, докато кредитирането отбелязваше ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *