Ипотечните кредити – повече, но по-малки

Броят на отпуснатите ипотечни кредити расте, но средният им размер през последния месец се е понижил с над 16 на сто. Това показват данни от анализ на кредитна консултантска компания за юни, съобщава БТА. Клиентите кандидатстват за отпускането на по-малки суми заради по-ниските цени на имотите и ползването на по-малък процент на външно финансиране.

В малките областни градове предимно се купуват жилища на цена между 20 000 и 30 000 евро, като често за това се теглят кредити от 10 000-15 000 евро. Това означава месечна вноска от 160 до 250 лева при срок за изплащане от 20 г. Преди две години средният размер на ипотечните кредити бе достигнал 44 000 евро или месечните вноски са били от около 650 лева за същия срок на погасяване.

През последния месец, привлечени от ниските цени, се завръщат и българите, които работят в чужбина, отбелязва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията. По данни на дружеството през юни 6 на сто от запитванията за отпускане на кредити са били от наши сънародници, които са извън страната. Тенденцията е положителна не само за пазара на ипотечни кредити и ако се запази, ще бъде ясен знак за развитието на жилищния пазар през есента, смята от компанията. Средният размер на изтеглените през юни ипотечни кредити е 30 480 евро. Съотношението евро – лева на изтеглените кредити се запазва в полза на еврото.

През юни най-активните кредитополучатели са били хората на възраст между 26 и 35 г. Те съставляват повече от 63% от всички, потърсили кредитиране, сочат данните на компанията. През изтеклия месец най-предпочитаните кредити отново са били тези на стойност между 10 000 и 30 000 евро. Те са представлявали повече от половината от всички изтеглени кредити.

Исканията за големи кредити трайно намаляват заради проблемите, които част от по-заможните българи срещат с управлението на бизнеса си напоследък. Малко над 94 на сто от кредитополучателите през юни са изтеглили ипотечен кредит, за да купят жилище. За лично ползване до кредит са прибегнали 5.9 на сто от потребителите. Между 16 и 20 г. остава най-предпочитаният период за погасяване на кредит, сочи анализът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *