Ипотечните кредити рекордно евтини

Цената на ипотечните кредити у нас падна до рекордно ниски нива. Толкова евтини заемите не са били дори по времето на кредитния бум (2006-2007), когато строителството беше в разцвет, а експертите се плашеха от „прегряване“ на икономиката, пише Преса. Причината обаче сега не е в голямото търсене. Напротив – такова почти липсва. В същото време депозитите се увеличават, банките плащат лихви върху тях. Затова се опитват агресивно да предлагат ипотеки, конкуренцията е жестока, казаха специалисти.

„През последните седмици новите клиенти, които съветваме, вземат ипотеки при 6-6,75% годишен процент на разходите“, съобщи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания „Кредит център“.

Годишният процент на разходите измерва общата цена на ипотечния кредит – лихви плюс такси и комисиони. Според последните официални данни на БНБ за април жилищните заеми са стрували 7,51% в левове и 7,69% в евро. Нивата са били равни на възходящата 2007 г., но в момента са значително по-ниски.

„Рано е за кредитна война, но определено има силна конкуренция“, коментира Тихомир Тошев.

Едно е ясно – банките са свръхликвидни, а кредитирането е замряло. Страх от безработица кара българите да кътат пари и да се въздържат от задлъжняване. В банките вече има депозити (без дългосрочните влогове и спестовните сметки), чиято главница без лихвите е 38,9 млрд. лв. Сумата скача за година с 10 на сто, а спрямо икономическия бум от 2007 г. ръстът е с 45%. При ипотечното кредитиране нещата са съвсем различни. За една година ръстът е едва 0,3 на сто (април 2014 г. спрямо април 2013 г.), а изтеглените заеми са за общо 8,9 млрд. лв.

Банките предлагат вече и продукти без такси за усвояване, управление и предсрочно погасяване на жилищните заеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *