Иран и Италия подписаха споразумения за $18.4 млрд.

Италия и Иран подписаха споразумения за сътрудничество на обща стойност 18,4 милиарда долара.

Двете страни се договориха за съвместни проекти в различни отрасли на промишлеността, в това число сателитната индустрия, минното дело, енергетиката и банковата сфера, както и в областта на търговията, здравеопазването и медицинското образование.

Документите бяха подписани след разговор между иранския президент Хасан Рохани и италианския премиер Матео Ренци, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Двамата имаха вечеря, а преди това Рохани беше на обяд с италианския президент Серджо Матарела.

По повод на договорите Ренци каза, че това есамо началото на сътрудничествотомежду двете страни, посочва Ройтерс.

Иран ще създаде благоприятни условия запривличане на италианските и европейските инвестиции, заяви Хасан Роухани след срещата си с Ренци.„Ние трябва да създадем условия за привличане на италиански иевропейски предприемачи, понеже иранският пазар създава големи възможности за инвеститори“, заяви Роухани.

На свой ред Ренци отбеляза важната роля на Иран за стабилността в региона на Близкия изток.
„Участието на Техеран в международните дискусии, след подписването на историческото споразумение по ядрената програма, е крайно важно за победата над тероризма“, отбеляза италианският премиер.

Днес ХасанРохани ще бъде приет от папа Франциск. Преди това иранският президент ще говори в Рим на иранско-италиански икономически форум.

Русия и Иран

От 6 февруари Русия и Ираноблекчават реда за издаване на визи. Споразумението беше подписано на 23 ноември миналата година в Техеран на руско-ирански преговори в присъствието на президентите на двете страни Владимир Путин и Хасан Рохани.

Споразумението за облекчаване на реда за издаване на визи ще послужи за основа за по-нататъшно засилване на руско-иранските връзки във всички направления на сътрудничество, посочва руското министерство на външните работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *