Иран и Турция не се разбраха за новия газопровод

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад разговаря с турския си колега Абдула Гюл, демонстрирайки подобряване на връзките между ислямската република и членката на НАТО Турция, съобщи Асошиейтед прес.
Двете страни обаче не постигнаха споразумение за изграждането на газопровод, съобщиха местните медии.
Отношенията между двете страни се подобриха след като турското правителство с ислямистки корени пое властта през 2002 г. Предишни турски правителства от десетилетия обвиняваха Иран, че се опитва да изнася радикален ислямизъм в светска Турция, която се стреми да се присъедини към ЕС.
Турция и Иран се договориха през май да построят нов газопровод, който да осигури редовни доставки на газ в Турция. Ахмад Нурани, служител в иранското посолство в Анкара, заяви миналата седмица, че споразумението може да бъде подписано по време на посещението.
Разговорите обаче не доведоха до споразумение за построяването на газопровода, предадоха телевизиите Си Ен Ен -Тюрк и Хабер Тюрк.
Вашингтон е против ново енергийно споразумение между Иран и Турция, защото смята, че то може да изпрати погрешно послание, докато Западът заплашва с нови кръг санкции във връзка с отказа на Техеран да спре обогатяването на уран.
Западът се опасява, че Иран може да развие ядрено оръжие. Турция заяви, че не се противопоставя на ядрената програма, ако тя е за граждански нужди.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *