Иран спира петрола и за Германия

„Иран прекрати износа си към Германия след идентична мярка, засягаща Франция и Великобритания, и може да се прогнозира, че износът към Италия също ще бъде прекратен“, съобщи арабската телевизия Ал-Алам.
„Ислямска република Иран реши също така да наложи санкции на 100 европейски компании и да забрани вноса на техни продукти в отговор на незаконните и едностранни санкции на ЕС“, допълни Ал-Алам, цитирайки добре информиран източник, без да дава повече уточнения.
На 24 януари ЕС реши да наложи безпрецедентно постепенно петролно ембарго на Иран и да санкционира Централната банка на страната, за да прекъсне финансирането на противоречивата ядрена програма на страната. В резултат на това Техеран реши в средата на февруари да прекрати продажбите си на петрол за Франция и Великобритания, които купуваха минимални количества от черното злато.
Вчера Иран, който е на второ място по добив на петрол в ОПЕК, обяви, че вече няма да продава петрол на Испания и на Гърция. Говорител на испанското външно министерство уточни, че Испания не внася никакъв ирански петрол от края на февруари. Италия (180 000 барела дневно), Испания (160 000 барела дневно) и Гърция (100 000 барела дневно) бяха основните купувачи на ирански петрол сред европейските страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *