Ирландия излезе от рецесията

Икономиката на Ирландия се е върнала към растеж през второто тримесечие, като по този начин страна излезе от втората си рецесия за последните пет години, съобщава BBC.

Икономическият растеж на островната страна е достигнал 0,4% в периода април-юни. Въпреки оптимизма резултатът остана доста под очакванията на експертите. Пазарните анализатори предвиждаха брутния вътрешен продукт (БВП) да се покачи с най-малко 0,8 на сто.

Ирландската икономика изпадна отново в рецесия в края на 2012 г. Въпреки покачването на БВП през последните две тримесечия националното стопанство все още изостава спрямо резултатите си година по-рано. На годишна база икономиката на Ирландия е отстъпила с 1,2 на сто в периода април-юни.

Данните за националното стопанство в първите шест месеца са в унисон с правителствените очаквания за цялата 2013 г. Прогнозите на управляващите са, че БВП ще нарасне през настоящата календарна година.

Друг правителствен доклад показа, че износът на члена на еврозоната се е увеличил с 4,3% през тримесечието. Същевременно обаче потребителските разходи са се покачили едва с 0,7 на сто.

В края на 2010 г. „тройката“ международни кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕК) отпуснаха на Дъблин спасителен заем в размер на 85 млрд. евро. В допълнение ирландското правителство си осигури и заем от 3,5 млрд. паунда от Великобритания.

След 2008 г. ирландската икономика изпадна в тежка дългова криза, която причини значителен ръст на безработицата и срив на пазара на недвижими имоти.

Преди катастрофата Ирландия бе известна като „Келтския тигър“ (Celtic Tiger). Страната се славеше със стабилен икономически растеж, стимулиран от ниските корпоративни данъци,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *