Ирландия може да изплати предсрочно дълговете си към МВФ

Длъжностните лица и институции на Европейския съюз (ЕС) подкрепят апела на Ирландия да ѝ бъде позволено да погаси предсрочно част от задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ), предоставени във връзка със спасяването на Дъблин вследствие на кризата след 2008 г.

„Колегите са еднакво положително настроени за това… Това е добре за ирландските облигации, добре е за финансовото портфолио на Ирландия, а също така е добре и за нас“, посочва пред Ройтерс неназован старши служител на ЕС, участващ в преговорите.

През 2010 г. Тройката кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ) предоставиха на правителството в Дъблин спасителен заем на стойност 67,5 млрд. евро, след като крахът на жилищния пазар удари местните банки и изпрати страната на ръба на фалита.

Сега, след като прекрати своя спасителен план, Ирландия иска да ускори изплащането на своите дългове. В момента Дъблин плаща задълженията си към МВФ с лихва от почти 5%. Възможността за финансиране от облигационните пазари обаче е далеч по-изгодна, като там лихвата е около 1,5%.

По тази причина ирландският министър на финансите Майкъл Нуунън ще използва средствата на дипломацията, за да убеди ЕС да позволи подобен ход, тъй като в рамките на спасителния план от 2010 г. Дъблин е длъжен да изплати задълженията си към МВФ и европейските кредитори по същото време.

Нуунънпланира да разговаря с икономическия комисар Юрки Катайнен, ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, както и с финансовите лидери на еврозоната Йерун Диселблум и Марио Драги.

Според ирландското правителство страната ще спести около 375 млн. евро от по-ранното изплащане на дълговете си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *