Ирландия ще погаси предсрочно по-голямата част от дълга си към МВФ

Ирландското правителство е инструктирало държавната агенция за управление на дълга да приключи предсрочно изплащането на заеми към Международния валутен фонд (МВФ), съобщи в четвъртък министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нуунън, цитиран от агенция Ройтерс.

Дъблин заменя над 18 млрд. евро от заема на стойност 22,5 млрд. евро от МВФ с по-евтино финансиране от капиталовия пазар. Днес страната събра над 1 млрд. евро от 30-годишни облигации при лихва от 1,3%, като тези условия са доста по-благоприятни от условията на спасителните заеми, предоставени през 2010 г.

„Инструктирах националната агенция за управление на дълга да продължи да работи за по-ранното връщане на последните 5,5 млрд. евро от заемите към МВФ, които сме се споразумели да покрием“, посочва Нуунън в реч. „По-ранното изплащане на по-голяма част от заемите към МВФ ще спести на ирландската хазна над 1,5 млрд. евро“.

Икономическият растеж на Ирландия през 2014 г. е бил най-силният в целия Европейски съюз – 4,8%, тъй като бившият келтски тигър е в голям подем след излизането си от международната спасителна програма, благодарение на която успя да избегне фалит преди пет години. Това съобщи в четвъртък ирландският статистически институт, предава AFP, цитирана от БТА.

Очаква се през 2015 г. брутният вътрешен продукт на страната също да нарасне с най-бърз темп в целия ЕС. Според прогноза на Европейската комисия растежът ще бъде 3,5%, а според правителството в Дъблин – 3,9%.

Португалия, която бе третата страна след Ирландия и Гърция, поискала спасителна помощ, също последва примера на Дъблин, опитвайки се за покрие задълженията си към МВФ по-рано от предвиденото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *