Ирландска банка изтегли акциите си заради национализация

Днешното решение бе повлияно от информацията, разпространена от медиите, че ирландското правителство ще придобие мажоритарен дял в банката, след като утре бъдат публикувани резултатите от новите тестове за устойчивост. Банков източник, цитиран от Ройтерс, потвърди снощи, че Айриш лайф – досега единственото в страната кредитно учреждение, избягнало спасяване от държавата – ще бъде силно засегната от тестовете за устойчивост.
Източникът не пожела да уточни колко голям ще бъде делът, който Дъблин може да получи в Айриш лайф, но акциите на групата вчера поевтиняха с цели 44 процента до 40,5 евроцента, след като ирландските медии съобщиха, че резултатите от тестовете биха могли поставят банката под държавен контрол. Ирландската фондова борса обяви, че „временно е спряла“ търговията с акции на Айриш лайф по искане на самата компания, информира АП.
Айриш лайф е най-големият ипотечен кредитор и частен пенсионен фонд в Ирландия. Групата единствена от шестте банки в страната избегна спасяване от правителството. Според информацията в ирландските медии обаче банката се нуждае най-малко от 600 милиона евро (850 милиона долара) подкрепа, за да покрие лошите кредити и правителството ще поеме мажоритарен контрол като част от спасяването, посочва АП.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *