Ирландците най-щедри за Коледа в Европа, германците – най-стиснати

Тази година европейците ще се покажат малко по-разточителни и разходите им за Коледа леко ще се увеличат благодарение на увеличената покупателна способност чрез интернет и на тенденцията да се дават все повече подаръци на възрастните, показва проучване на Deloitte.

Общо жителите на Стария континент ще увеличат разходите си за празниците (за храна, подаръци, излизания) с 2%, сочи изследването. Харчовете на британците ще нараснат със 7,4 на сто до 1 057 евро средно, на испанците – с 5,9% до 904 евро, а на кипърците – с 12,6% до 1 109 евро.

Във Франция разходите за Коледа ще се задържат на миналогодишното си ниво, след като три години спадаха.

Най-щедри са в Ирландия – жителите на островната страна ще отделят 1 339 евро (с 10,1% повече) за празниците в края на годината.

Най-стиснати са германците, които смятат да похарчат 435 евро, или с 6,6% по-малко от миналата година. Разходите на италианците ще са средно 669 евро (с 6,2% по-малко), а на французите – 548 евро (-0,5%).

Разходите за Коледа в Европа рязко спаднаха през 2003 г. заради несигурната икономическа обстановка. Средно спадът беше с 20%, като най-силно засегната беше Франция с -31%. Това беше първото понижение на разходите за празниците от 1998 г.

Тази година французите искат да получат дрехи, книги или козметични продукти, но най-често предвидените подаръци са CD или DVD, както и през 2005 г.

„Коледа стана празник за възрастните, докато първоначално й се радваха децата. 70% от подаръците тази година ще бъдат разменени между възрастни хора“, смята Жил Голдънбърг, един от авторите на проучването. Най-скъпите подаръци са предназначени за съпруга или съпругата, следвани от тези за децата и майките.

Предпочитанията на децата под 12 години във Франция, Италия, Холандия, Испания и Португалия са за конзоли за видеоигри, но те ще получат по-скоро CD или DVD. Тези на възраст между 12 и 18 години очакват последната видеоигра, но и при тях е по-вероятно да се снабдят със CD, DVD или книга.

Популярността на подаръците чекове, при които рискът от разочарование намалява, се потвърждава навсякъде в Европа.

Около 38% от потребителите ще пазаруват поне веднъж чрез интернет. Този дял достига обаче над 60 на сто във Франция, Германия и Ирландия.

Като цяло европейците смятат да направят покупките си по-рано тази година, като 60% мислят, че ще са приключили с това до средата на декември.

Забелязва се и тенденция потребителите да обръщат повече внимание на цената отпреди и да не се колебаят да изгубят известно време, сравнявайки предложенията на магазините и тези онлайн. Германците, ирландците и холандците пък ще пазаруват в последния момент с надеждата да получат отстъпка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *