Искали да вкарат ”Пещера” и Делян Пеевски в ”24 часа” и ”Труд”

Това заяви управителят на изданията Любомир Павлов пред ТV7 тази сутрин. Това стана, след като той и съдружникът му Огнян Донев, собственик на „Софарма“, бяха обвинени от Грозев, че са направили зад гърба му корпоративно прехвърляне на по-голяма част от акциите.“Има промяна на собствеността – от 53% нашата собственост е смъкната до 9%. За щастие Търговският регистър отказа да впише това“, заяви Грозев също в студиото, цитиран от БГНЕС. Още вчера той се оплака, че му е забранен достъп до сградата, в която се помещават вестниците.
„Той поиска да включи акционери, а знае че не може без мен и Донев да направи това. И това бяха „Винпром Пещера“, които са му били съученици и им дължи пари. А на мен ми каза, че са читави хора. Аз казах, че ако дължи пари, че ще му върнем парите, за да си върне парите. Той каза: „Не мога, те ще ме убият!“ Нека да отидем на полиграф, защото той може да си измисля. Аз съм говорил конфиденциално и с главния прокурор да му осигурят охрана. Той ми предложи и други акционери, но те са собственици на ТВ 7, като Делян Пеевски“, разказва Павлов, според когото Грозев е опитал да лобира за определени фирми с цел да определя политиката на вестниците.
Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева притежават холдинга „Нова българска медийна група”, която издава вестниците „Монитор“ и „Телеграф“ .
Грозев, който е представител на австрийската фирма съдружник, отрече твърденията за Пеевски, като заяви, че дори е говорил в ЕК за опита му за монополизиране на българските медии. Всички останали твърдения той оповерга с думите, че “всичко това ще отиде в прокуратурата”. Той обаче също отправи обвинения срещу Павлов. Според Грозев той разпространявал слухове по негов адрес, че “е човек на чуждите служби”. “Този човек има нужда от специализирана помощ”, отговори Павлов.
Той заяви още, че изцяло закупуването са поели заедно с Огнян Донев. Те обезпечили заема на Грозев. А той не дал обещаните 17 хил. евро, за което имам разписка. Грозев репликира, че е дал десетки милиона лева, но Павлов е направил всичко възможно тези пари да не бъдат приети. „Ние инвестирахме милиони долари. Всичко, което Павлов казва, не е точно. Тази сделка беше наша, ние бяхме поканени. Тази сделка беше направена извън покупната цена. Освен цена се искаше и цена за бъдеща независимост на медиите. Ние не можем да сме толкова заможни колкото Донев и Павлов.“, коментира още той.
„Аз нося разписка, която показва, че има на два пъти само вноска по 2 млн. евро, което не е десетки милиони. Той има нужда от помощ, не психиатрична, а юридическа“, отвърна Павлов, който бе категоричен, че управлява еднолично медийната група и Грозев е дал съгласие чрез пълномощно, в което било упоменато, че може да продава акции и да контактува с банки.
На това Христо Грозев отговори, че се е предоверил и има 20 смс-а, в които всички му казват: „Не, ти ли казах“ по отношение на Любомир Павлов. „Трябваше да се гони сделка, уговорката беше Павлов да е тук, за да търси банкови инвеститори. Когато аз обикалям Франкуфурт, Есен, той трябва да е тук. Аз му дадох това пълномощно с уговорката всяка сделка да се уговаря предварително по телефона“, допълни Грозев.
„Бясна съм. Такава ще е реакцията и на колегите ми“, коментира пред телевизията журналистката от „Труд“ Валерия Велева. „Това е едно мръсно бельо. За което ние не сме знаели и на което обществеността не трябваше да става свидетел. С какви очи аз ще поискам интервю, например от президента или от премиера, когато зад гърба ми стоят такива собственици“, заяви тя и сравни скандала Павлов–Грозев с дебата между Петър Стоянов и Богомил Бонев по време на президентските избори преди няколко години. „Подборът на новите главни редактори не е бил направен поради техните качества, а поради други причини. Това няма как да не се отрази върху вестника, върху стабилността на журналистите“, каза още Велева, като изрази съмнение в свободата на медиите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *