Искаме нови 4 млрд. евро по програма „Регионално развитие”

Това каза на пресконференция заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Агенция „Фокус”. В момента бюджетът на действащата регионална програма е 3,1 млрд. лв.
Няколко са основните приоритети, които от регионалното министерство залага за бъдещата програма за след 2013 г. Най-важният са инвестиции в енергийна ефективност във всички публични сгради – училища, детски градини, институции като районните управления на полицията. Друг приоритет е устойчивото развитие на градовете – паркове, улици, подлези, надлези, градски транспорт. Следват инвестициите в многофамилни жилищни сгради, в социална жилищна политика, в туризъм, в здравеопазване, в пътна инфраструктура извън магистрали и първи клас пътища.
Амбицията на министерството е поне да бъдат осигурени 120 млн. лв. за саниране на панелните жилища. Според данни 770 хил. панелни апартаменти имат нужда от обновяване, а за това са нужни милиарди лева. В момента тече процедура за избор на екип, който да направи социално-икономически анализ. Трябва да се прецени от една страна, кои са секторите, в които приоритетно трябва да се инвестира, а от друга да се прегледа кои трябва да бъдат бенефициентите на европейските средства. В момента основни потребители на програмата са общините.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *