Исканото увеличение на тока ще вдигне цената на помпажната вода

Исканото от електроразпределителните дружества поскъпване на тока от 1 юли ще доведе до увеличение и в цената на водата, доставяна от електрически помпи. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Водата, която се използва чрез електрически системи, е най-скъпата у нас, добави още Шушулов. От енергийния регулатор не уточниха какво поскъпване на електроенергията ще допуснат.

Предстои трите електроразпределителни дружества да подадат заявление за промяна в цената на тока и тогава Комисията ще обяви позицията си, съобщи Константин Шушулов. По думите му съществува сериозен натиск за увеличение на цената на въглищата в Маришкия басейн с 16 процента. Това от своя страна ще повиши цените на топлоенергията от ТЕЦ-овете „Марица-Изток 2”, „Марица-Изток 3”, „Брикел” и „Марица 3” – Димитровград с нови 7-8 процента.

Във връзка с поскъпването на водата в София Шушулов подчерта, че концесионерът „Софийска вода” първо трябва да изпълни инвестиционния си план, а тогава да иска увеличение от 80 ст./куб. м на 1,20 лв./куб. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *