Искат изпити за фармацевти с чужди дипломи

Българският фармацевтичен съюз настоява фармацевтите завършили в страни извън Европейския съюз да държат изпит за признаване на дипломата.

Причината е, че през последните години са засечени десетки съмнителни дипломи, най-вече от Украйна и Молдова, съобщи bTV. Имало дори случаи на хигиенисти, които само за 2-3 години се превръщат във фармацевти.

Бумът на дипломите от трети страни започва преди около 2 години. „Те не могат поради много тежките кандидат-студентски изпити, не могат да влязат тук. Фармацията е семеен бизнес. Родителите искат някой да наследи аптеката и правят всичко възможно техните деца да получат диплома“, смята доц. Николай Ламбов – ректор на Фармацевтичния факултет в София.

Част от притежателите на такива дипломи са завършили под формата на задочно обучение, което у нас не е позволено.“Не може хора, които виждаш, че всеки ден работят, част от тях дори не са помощник-фармацевти, някои от тях са оператори, дори и хигиенисти в аптеката и не може тези хора след две години да искат да станат членове на нашия съюз“, коментира председателят на съюза на фармацевтите Мирослав Ненчев.

Затова от организацията предлагат да се държи изпит за признаване на квалификация, както и да се провежда 6-месечен стаж в аптека. „Според нас, в най-скоро време България ще бъде обвинена от ЕС, че се използва като транзитна държава за навлизане на хора без квалификация“, допълни Ненчев.

Министерство на здравеопазването обещава да обсъди предложените от фармацевтите промени в началото на 2011 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *