Искат над 1 млрд. лева за имотите на БТК

На над 1 млрд. лв. са оценени недвижимите имоти на БТК. Брокери са дали цена на 1973 сгради на телекомуникационната компания в страната, съобщи Стандарт нюз.
Цените за имотите в различните градове варират от 3,7 евро до 3000 евро за квадратен метър. Най-евтината оферта е за сградата в софийското село Годеч. Имотът е с квадратура от 526 метра и е сложен на тезгяха срещу сума от 3300 лв. до 4300 лв., според клиента.
Най-скъпо се търгуват 17 000 кв. м на столичната улица „Гурко“ 4. Телефонната палата в София е оценена от представители на агенция за недвижими имоти на 3000 евро за кв. м. Така само за централния имот в София БТК иска поне 51 млн. евро.
За останалите имоти на телекомуникационната компания може да се вземат общо между 576 млн. лв. и 748 млн. лв., смятат брокери. Най-големият имот на БТК в Пловдив на пл. „Централен“ №1 е с квадратура над 17 000 метра и е оценен на сума между 20,8 млн. лв. и 27,1 млн. лв. според надценката за купувача. Цената на кв. излиза около 700 евро.
През последните месеци пазарът на имоти беше ударен от световната финансова криза. Но дори и да не успеят да приберат исканите суми за имотите, собствениците на БТК ще са на чиста печалба. 65% от акциите на компанията бяха продаден през 2004 г. на „Вива венчърс“ срещу едва 230 млн. евро.
Според договора за приватизация, в бюджета ни трябваше да постъпят 10% от горницата над 300 млн. евро, ако телекомът бъде препродаден. През май 2007 г. това се случи, когато исландският милиардер Тор Бьорголфсон, който междувременно беше взел контрола над компанията, получи 2,1 млрд. лв. за нея от щатската AIG. Въпросните 10% върху разликата, или 80 млн. евро, все още не са платени на България.
Ще бъде избран процесуален представител, който да защитава интересите на България в спора с „Вива Венчърс“, като с този процес е ангажиран министърът на финансите Пламен Орешарски, каза в петък в парламента вицепремиерът Ивайло Калфин. Взето е решение спорът да се отнесе в арбитраж, допълни той.
През септември миналата година общо събрание на БТК гласува отделяте на имотите в дружеството „БТК Имоти“. Но министерството на транспорта, собственик на „златната акция“ в телекома, обжалва решението на общото събрание. Според оценката на брокерите пазарната стойност на имотите на компанята е над 1 млрд. лв, но според БТК те струват едва 281 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *