Искат 1,1 млн. глоба за монополиста БТК

Сдружението за електронни комуникации поиска максимална глоба за монополиста БТК

Максималната глоба от 1,1 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение да бъде наложена на БТК, поискаха от Сдружението за електронни комуникации. Те ще обжалват решението от 22 юни на Комисията за защита на конкуренцията, с което антимонополистът наложи санкция в размер на 100 000 лв. на телекомуникационната компания. Условията за достъп до „последната миля“, наложени от БТК, не позволяват на конкурентните оператори да предоставят на потребителите абонатни телефонни услуги, както и широколентов достъп до интернет от типа АDSL. Така клиентите са лишени от правото си на избор, защото не могат да изберат друг оператор, различен от БТК, посочи Николай Горчилов от „Орбител“. Решението на КЗК идва съвсем навреме, за да подкрепи усилията на Комисията за регулиране на съобщенията в опитите й да компенсира забавянето в пазарната надпревара при фиксираните телекомуникации, каза още Горчилов.

Смятаме, че решението е справедливо, но искаме на БТК да бъдат наложени максималните според закона глоби по всички установени по тази жалба нарушения. Това обясни председателят на СЕК Теодор Заков. Сред жалбоподателите освен представителя на „Спектър нет“ са и всички останали конкуренти на БТК – „Орбител“, „Кейбълтел“, „Ай Ти Ди нетуърк“, „Некском България“, „Вестител БГ“, „Нет Ис Сат“, „Нетера“, „Транс Телеком“.

БТК най-често е сред ответниците по дела за злоупотреби с господстващо положение, коментира Полина Тотева от „Ай Ти Ди нетуърк“. Това е шестата жалба срещу телекомуникационната компания през последните 2 години. Комисията е наложила общи санкции в размер на 700 000 лв. Нито лев от тях обаче не е платен, защото БТК неизменно обжалва решенията на антимонополиста. Действията на компанията са плод на целенасочена стратегия, а не на техническа невъзможност, е становището на КЗК. Заради тях въпреки огромния интерес на чужди компании към сектора засега те замразяват инвестиционните си намерения.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *