Искове срещу България за над 1.2 мллд. евро

Арбитражни производства с претенции за над 1,2 млрд. евро се водят срещу България, става ясно от данни на Министерството на финансите. В сумата не са включени претенции за още няколко стотин милиона евро, по които сумите още не са определени.

Резултат с изображение за минфин българия

Най-голямо е делото на ЕВН срещу България, където претенциите са за над 850 млн. евро. Делото на „Енерго-Про“ е за 150 млн. евро. Третото енергорадпределително дружество у нас – ЧЕЗ, също е завело дело срещу България, но то е в начален етап и ищецът още не е определил размера на търсеното обезщетение. Но то най-вероятно също ще бъде за стотици милиони евро. И трите дела се водят заради разходите, които им признава Комисията за енергийно и водно регулиране при определянето на цената на тока. Делото на ЕВН се води в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон и скоро се очаква решение на арбитража.

Другите арбитражни дела, които се водят срещу България са на Държавен фонд „Генерален резерв“ на Султаната Оман, където претенциите са над 145 млн. евро. Висящо е делото на „Финанциариа Интернационале Реал Естейтс Срл“ и други акционери в „Индустриален парк София“ за 56 млн. евро, информира в. Труд.

Дело срещу България води и „ЕйСиЕф Ринюъбъл Енерджи“ като размер на претенцията още не е посочен, но най-вероятно ще бъде за стотици милиони евро. Дало срещу страната води и арбитражния адвокат Абдеррахман Шереф като неговата претенция е за 1 235 118 долара и 126 644 евро плюс 8% годишна лихва.

Отделно от тези производства България е получила уведомления за възникнали инвестиционни спорове и във връзка с тях в момента са в ход преговори за доброволното им уреждане. Има уведомление за арбитраж от „ЕмЕйчАй Интернешънъл Инвестмънт“ и „Калиакра Уинд Пауър“ срещу България, както и уведомление за съществуващ инвестиционен спор от „Магнезиум.ком Инк“ срещу България. Известие за инвестиционен спор е отправено от британския холдинг „Ди Ди Ай“. Молба за извънсъдебно уреждане на финансови отношения е изпратена от германската компания „Рюбзамен Винденерги“.

 

 

 

infostock.bg

 

One thought on “Искове срещу България за над 1.2 мллд. евро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *