Искров: Лихвите в БГ не са най-високите

Определено лихвите в България не са най-големи. В България средният лихвен процент е 8.4 %, към края на септември 2009 година, докато в Чехия – 4.9 %, в Унгария – 14.5 %, в Литва – 12.5 %, в Румъния – 26.5 %.За момента в България има едно задържане на лихвите, дори и леко спадане. Докато в някои други страни като Румъния, продължава да се увеличават. Това каза Иван Искров, управител на БНБ по БНР във връзка с лихвите на банките в страната, като отправи поздрав към всички банкери в България по случай техния празник днес.
Относно дългосрочните лихвени проценти като тези за покупка на имот – Искров посочи данни като в България лихвата е 11.3 % , за сравнение в Румъния тази лихва е 14.8 %, в Чехия – 5.8 %, в Естония – 14.9 %, в Литва – 14.1 %, в Полша – 8.1 %. Основните компоненти, които формират лихвеният процес, са на първо място, цената на ресурса и на второ място – това е рискът на средата, обясни управителят на БНБ. Фирмите, които са ориентирани към вътрешния пазар, все още търпят своите низходящи корекции, добави той.
На въпрос кога България ще влезе в Еврозоната, Искров каза, че се надява това да стане в неговия мандат, като поясни, че това е политически процес, еврото е политически процес, крайна фаза на обединението на ЕС. България на практика е въвела еврото, вече 12 години с Валутния борд и фиксиране на еврото. Никога не се е говорила за модификация на еврото, категоричен е Искров и никога не е имало такава идея в България. Валутният борд се радва на изключителна политическа подкрепа, има 4-то поредно правителство, излъчено от различно политическо пространство.
Скоро предоставих една справка от 97-ма година досега и на практика по закон, левът трябва да бъде покрит на 100% с еврото и затова се казва, че на практика еврото е прието, категоричен е Искров. Винаги съм призовавал банкерите да бъдат спокойни, да продължат да работят професионално, защото банката е инфраструктурна институция, като осигурява нормално функциониране на стотици клиенти, затова когато говорим за банки, винаги трябва да бъдем предпазливи, добави в заключение Иван Искров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *