Искров: Не можем да се месим за лихвите

Най-слабата част в доклада за президента е тази, касаеща банковата система и показва непознаване на проблемите, коментира Управителят на БНБ Иван Искров. Той заяви, че има фундаментално грешни твърдения в него, като например, че БНБ само наблюдава отрицателните явления, без да взима участие. През октомври светът беше пред огромен колапс и тогава имаше готовност да се предприеме нещо, което не се наложи. Централната банка много бързо реагира и намали минималните задължителни резерви, с което осигури 3 млрд. лв.

Запази високите капиталови изисквания и в момента България е единствената страна с изискване на капиталова адекватност 12%, а дори консервативната страна Норвегия, се поддаде и свали до 8%. 17.6% е капиталовата адекватност на банките. Не сме престанали да изискваме и над 20% ликвидност от банките. Задържани бяха и печалбитена банките в България, вместо да се изтеглят от банките майки. БНБ изиска и получи писмени ангажименти от банките майки за ангажимент към техните банки в България.

В Доклада има повече твърдения, отколкото анализ, каза критично Искров и упрекна авторите на тази глава, че интуитивният подход, небазиран на анализ не е полезен на обществото. Неоснователно се твърди, че банките майки изтеглят ресурс от България. Точно обратното виждаме. Чуждестранните банки осигуряват ресурс за ликвидността. Това се видя през октомври и ноември миналата година, когато излязоха много сериозни средства, след психозата в Америка, а тук без никакви съмнения, банките майки предоставиха много ресурси на българските си подразделения. Ако има връщане на ресурс към чужбина, то е само когато българското подразделение имат краткосрочни задължения, овърдрафт и няма проекти, за които да отпусне тези пари.

Няма банка, която оперира в България и тя да има проблеми в собствената си страна.

Не е приемливо да се иска и намеса при определяне на лихвените равнища. Същите са лихвите в Румъния и други източноевропейски държави и това трябва да се следи.
Междубанковият пазар функционира много гладко и не е необходимо гарантиране на междубанковите депозити. Не само, че няма необфодимост, но няма и право държавата да гарантира междубанкови депозити под 3 месеца, а ние нямаме дългосрочен междубанков пазар. Европейската комисия позволи гарантиране на междубанковите депозити със срок над 3 месеца до края на 2009 г. а тя вече отминава.

Не може да се говори за национализация на банките и одържавяване, когато лихвите падат и доверието се връща. Това се видя в САЩ и Западна Европа, но ние нямаме такива проблеми и състоянието не изисква такива мерки, каза Иван Искров.

Иска се въвеждане на еврото като паралелно платежно средство. Ние сами и доброволно се присъединихме към ЕС и трябва да спазваме законите на ЕС, които казват, че е недопустима едностранна евроизация. Това означава нови мониторингови доклади, а досега не е имало нито една критика към банковата система. Няма възможност за влизане в Еврозоната през задния вход.

Трябва да се пазим от прекалена активност при наливането на пари. Трябва да се отчитат особеностите на българската икономика, каза Иван Искров, с което препотвърди призива си към предишното правителство да е предпазливо в изливането на ресурси за стабилизационни мерки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *