Искров отново номиниран, този път от ГЕРБ

Час и половина, след като парламентът отмени решението на предишното Народно събрание, с което управителят на БНБ Иван Искров беше избран за втори мандат като гуверньор на БНБ, депутатите от ГЕРБ отново внесоха в деловодството на парламента кандидатурата на Искров за управител на централната банка, съобщи Дневник. Предложението беше внесено от Стоян Мавродиев и Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Желаем да дадем възможността за приемствеността, коментира Мавродиев пред „Фокус“. Актът на оставката на Иван Искров доказва висок морал и уважение към законите на страната, което ние не можем да уважим”, заяви той. По думите му изборът в предишното Народно събрание е бил свързан с нарушения. „Актът на оставката е допълнителен мотив за неговото преизбиране.“

Тази сутрин управителят на БНБ Иван Искров подаде оставка, считано от 10 октомври. Решението бе неочаквано, тъй депутатите трябваше да обсъдят само проекторешение, с което да отменят назначения от предишния парламент проф. Николай Неновски за подуправител на БНБ. Неновски трябваше да наследи от 22 октомври ръководителя на управление „Емисионно“. Сега тази длъжност изпълнява Цветан Манчев. Според неофициална информация на в. „Дневник“ за фаворит на мястото на Неновски се смята сегашният съветник на Искров – Калин Христов. С оставката си Искров осигурява спазване на процедурата за избор на управител, която предизвика много спорове поради желанието на предишните управляващи те да определят новото ръководство на БНБ преди сроковете за това.

Очаква се следващата сряда Народното събрание да гласува нов управител на БНБ, а седмица по-късно и предложения от него подуправител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *