Искров: Ще подадем документи за еврозоната, когато изпълним и критерия за инфлация

Управителят на Българската народна банка – Иван Искров, изрази изненадата си от нарастващата агресивност на западни анализатори и медии към страните от Централна и Източна Европа. Искров подчерта, че кризата започна в именно в развитите икономики, а част от най-острите ни критици вече са фалирали или чакат помощи от държавата.
Искров категорично заяви, че България влиза в еврозоната с настоящия курс на лева спрямо еврото и с валутен борд. Пред инвеститори той изрази възмущение от появилите се в последно време анализи и прогнози, че са възможни промени, предаде bТВ. Управителят на БНБ заяви, че по този въпрос дебат не се води и няма да се води. Според банкера изменения в позицията на България няма.
„Процесът на приспособяване на българската икономика ще се осъществи при този валутен курс, 1.95583 към еврото и валутен борд, това е нашата ясна и категорична стратегия до еврото“, заяви Иван Искров.
Искров уточни, че България няма много от проблемите на останалите източноевропейски страни именно заради фиксирания курс и валутния борд
България ще подаде документи за членство в еврозоната, когато изпълни и критерия за инфлация, каза Иван Искров. Той призова инвеститорите да разграничават страните от Източна Европа и да инвестират у нас.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *