Испания затъва все повече

Такива са новините за финансово бедстващата страна в световните медии днес. Испанският премиер е изправен пред най-критичния период от своето управление…
Рецесията се задълбочава
През третото тримесечие на 2012 година Испания е останала в рецесия, като брутният вътрешен продукт на страната е продължил да се понижава „със значителен темп”, обяви днес централната банка в Мадрид.
„Наличните ни данни за третото тримесечие сочат, че производството е продължило да намалява със значителни темпове. И то в среда, в която финансовото напрежение остава на много високи нива“, гласи месечният доклад на банката.
Новината дойде, след като преди седмица стана ясно, че близо 24% от младите испанци не са учили, нито работили през първите години на кризата.
Безработицата в страната остава най-високата в еврозоната – повече от 25%.
„Икономическото главоболие“ засилва и най-богатият регион на Испания
На фона на мрачната статистика, Каталония – икономически най-важният испански регион, се готви да обяви независимост от Мадрид.
Испания още повече се доближи до пълномащабна конституционна криза, след като Каталония обяви провеждането на предсрочни избори, коментира вестник „Файненшъл таймс”.
„Настъпи времето да упражним своето право за самоуправление”, заяви премиерът на Каталония Артур Мас.
Той насрочи изборите, които най-вероятно ще бъдат сметнати за своеобразен референдум за независимостта на Каталония, след като през миналата седмица Рахой отхвърли искането за по-голяма фискална автономност, с което предизвика вълна на националистически чувства в северния регион.
Докато полицията в испанската столица барикадира парламента заради протестиращите срещу мерките за икономии, правителството на Мариано Рахой обеща, че ще застане твърдо срещу всеки опит за отделяне на Каталония.
Помощ?
Все още не!
Рахой днес заяви, че ще поиска със сигурност финансова помощ от европейските си партньори, ако лихвените проценти по държавните облигации останат трайно на високи нива, предаде АФП.
Ако лихвите по облигациите на Испания останат твърде дълго на високо равнище, пораждайки опасност за икономиката на страната и увеличавайки дълга, мога да ви уверя на 100%, че ще поискаме помощ, заяви Рахой в свое интервю.
Той добави, че засега не може да каже нищо повече относно евентуалната молба за помощ към европейските партньори на Испания.
Рахой подчерта, че първо иска да се увери, че условията, които може да бъдат поставени в замяна на една евентуална финансова помощ, ще бъдат „разумни”.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *