Испания одобри помощта за Гърция, следва Германия

Испанският парламент одобри спасителната програма за Гърция, днес се очаква това да направят германският и холандският. Фич повиши кредитния рейтинг на Гърция.В петък финансовите министри от еврозоната дадоха зелена светлина на третия помощен план за Гърция.

Германските депутати се очаква да гласуват днесс голямо мнозинствов подкрепа на третия спасителен план за Гърция, въпреки че канцлерът Ангела Меркел среща съпротива в собствените си партийни редици, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Значителен брой съпартийци на Меркелможе би ще гласуват противспасителния пакет на стойност 86 милиарда евро, с което ще отправят предупреждение към правителството, че това е последният шанс за оставане на Гърция е еврозоната.

На пробен необвързващ вот вчера 60 от 311 консервативни депутатигласуваха с „не“ или се въздържаха.

Дебатът в германския парламент ще започне в 9 часа местно време, а след него депутатите ще пристъпят към гласуване. Меркел няма да направи обръщение към тях, а ще остави финансовия си министър Волфганг Шойбле да говори от името на правителството.

Парламентът наИспания вчераодобри с голямо мнозинствотретия международен план за финансово подпомагане на Гърция, предаде Франс прес.
Споразумението за спасителна програма, което имаше подкрепата на консервативното мнозинство и на социалистическата опозиция, бе одобрено от 297 депутати срещу 20. Малката крайнолява партия „Искерда Унида“ (Обединена левица) бе единствената противопоставила се парламентарна група.

Участието на Испания възлиза на10,15 милиарда евроот общо максимум 86 милиарда евро заеми от страните от еврозоната за Атина.

Рейтинговата агенция „Фич“ повиши с една степенкредитния рейтинг на Гърция, след като Атина сключи с европейските институции споразумение за трети спасителен план.

„Фич“ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция от „CC“ на „CCC“ (лат. букви), като подчерта по-малкия риск от дефолт на Гърция по задълженията й към частния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *